50 g jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)


Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut lussekatter, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Pensling och garnering:
De vanliga: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
De som blir som bullar: Pensla med ägg och pärlsocker.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 8-10 minuter