Det här behöver du till ca 100 köttbullar:
Blandfärs (70% nötfärs, 30% fläskfärs): 1 kg
Ströbröd: 1 ½ dl
Gul lök: ½ st
Dijonsenap: 2 msk
Tamarisoja (japansk soja, finns hos Ica): 1 msk
Rörsocker: ½ tsk
Vispgrädde: 3 dl
Mjölk: 1 dl
Ägg: 2 st
Salt: 2 tsk
Vitpepparkorn: 1 tsk
Svartpepparkorn: 1 tsk
Smör till stekning
Rapsolja till stekning
1. Häll 3 dl vispgrädde och 1 dl mjölk i en större bunke. Tillsätt 1 ½ dl ströbröd och rör om. Låt det svälla 10 minuter. Rör om flera gånger för att slippa klumpar.
2. Skala och finhacka ½ gul lök. (OBS! Behövs inte mer än så.)
3. Hetta upp en stekpanna och stek löken mjuk på svag värme i en klick smör, lite rapsolja och ½ tsk rörsocker utan att den blir brun. Bred ut löken på skärbrädan och låt den svalna där.
4. Krossa 1 tsk vitpepparkorn och 1 tsk svartpepparkorn i en mortel.
5. Rör ner den avsvalnade löken i ströbrödsblandningen och smula ner 1 kg blandfärs. Tillsätt 1 msk tamarisoja, 2 msk dijonsenap, 2 tsk salt och pepparkrosset. Knäck ner 2 ägg. Blanda till en smidig smet med en rejäl slev.
6. Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer och lägg på ett bakplåtspapper. Mät upp färsen med hjälp av ett matskedsmått så blir köttbullarna lagom stora.
Sås
Det här behöver du till 4 portioner:
Grädde: 2 dl
Vatten: 2 dl
Soja, kinesisk: 2 tsk
Kalvfond: 2 msk
Vetemjöl: 2 msk
Colorit: några droppar för godare färg
Svartpeppar: några drag med pepparkvarnen
Gör så här:
1. Lägg 2 dl grädde, 2 dl vatten, 2 msk kalvfond och 2 tsk kinesisk soja i en kastrull. Koka upp under omrörning och sikta ner 2 msk vetemjöl med en tesil, lite i taget, och rör om så att alla mjölklumpar försvinner. Låt såsen småkoka på medelvärme några minuter.
2. Tillsätt några droppar Colorit så att såsen får en god färg.
3. Smaka av med svartpeppar. OBS! Såsen behöver inte något salt eftersom kinesisk soja ger tillräcklig sälta.
Kommentera